L'activitat principal de l'Horta el Bròquil és produir i abastir de productes ecològics les poblacions del nostre entorn. Gràcies al suport dels nostres cistellaires, hem pogut reactivar 3ha de terres, que durant molts anys varen estar ermes a les Cinc Sénies, a Mataró.

L’agricultura ecològica, de la qual un dels principis és no utilitzar productes químics de síntesi, es basa fonamentalment en la cura i constant millora de les condicions del sòl: la seva estructura i nutrició són l'eina primària i principal per obtenir uns fruits sans i rics en nutrients.
A El Bròquil hem anat fent passos per millorar l’aprofitament de restes vegetals, forestals i animals, nostres i de les finques properes, per autoproduir compost ecològic d’alta qualitat i amb un mínim impacte mediambiental -doncs el fem amb subproductes de Km0.
Fem aquesta campanya perquè volem continuar en aquest camí i ens cal maquinària adequada. Concretament un tractor que permeti treballar amb la voltejadora de la qual ja disposem (CMC ST-230).

El procés d'elaborar Compost
La voltejadora serveix per remenar/voltejar i per tant airejar la pila de restes vegetals, forestals i animals. Mentre volteja va deixant la pila en un perfil triangular per mantenir una temperatura estable per sota dels 60ºC, la qual cosa és imprescindible per evitar que es cremi durant el procés de transformació d'aquestes restes en compost.
El tractor d'en Pipes, l'avi de l'Elm, que tenim actualment per arrossegar-la, va massa de pressa i per tant no podem fer servir la voltejadora.
A vegades havíem treballat amb el tractor i la fresadora per sobre de la pila, però llavors no podem aconseguir una pila triangular (com sí fa la voltejadora), perdem qualitat en el compost i el pitjor de pujar amb el tractor per sobre la pila és que s’inclina massa. Després d’un parell de cops ho vam deixar de fer. No seríem ni el primer ni l’últim pagès que mor bolcant el tractor.
Necessitem seguir cuidant aquestes terres i disposar d'un tractor petit serà vital perquè puguem fer aquest reaprofitament de manera segura i en quantitats suficients per poder abastir-nos per les nostres terres i principalment per als companys d’ecoMaremse SCCL, la cooperativa agrària a la qual formem part.
Amb la campanya tenim com a objectiu cofinançar l'entrada per al crèdit del tractor de 35CV, que disposi d’una marxa reductora i per tant tingui una velocitat d’avançament molt reduïda (per fer anar la voltejadora hem d'anar a una velocitat d’avançament fixa de 400metres/hora).

Produir el nostre propi compost ecològic ens permetrà deixar de comprar compostos que ens vénen de fora de Catalunya amb una petjada de carboni important deguda al transport.
Amb l’autoproducció de compost a petita/mitjana escala podrem aplicar aquest compost a la mateixa finca d'El Bròquil, a les finques dels companys de la cooperativa agrària de productors ecològics EcoMaresme i el podrem oferir també a petits horts o jardins que vulguin gaudir d’un bon compost de Km0 i puguin deixar de comprar compostos no ecològics o torba/terra que prové en molts casos de torberes del nord d’Europa.
Així, els nostres objectius amb aquest projecte són:
- Produir compost ecològic de km0 d'alta qualitat per autobastir-nos i per oferir als productors del nostre entorn
- Millorar la gestió de residus orgànics i de restes vegetals, forestals i animals de la zona
- Garantir la seguretat laboral al camp.

La voluntat de reactivar terres abandonades ja ve de molt enrere, quan al 2010 es va engegar «S’ha acabat El Bròquil», recuperant les terres de l’avi de l’Elm. Mica en mica hem anat llogant noves parcel·les abandonades, pobres en matèria orgànica.
Volem seguir transformant aquestes terres en sòls fèrtils per a produir cultius ecològics de primera.
Ens adrecem a totes aquelles persones que valoren els aliments ecològics i també la qualitat de vida i de feina de qui treballem al camp; que volen contribuir a un enriquiment econòmic sostenible, és a dir, ajudar les petites explotacions agroecològiques.


L’Ivan va estudiar Enginyeria Agrònoma i l’Elm Enginyeria Topògrafica. És important anar-se reciclant, per això no ens perdem cap de les formacions que fan al DARP a Vilassar o qualsevol jornada que ens sembla interessant arreu de Catalunya, on també intentem que alguna persona de l’equip hi assisteixi.
Actualment sóm l’Ivan, en Salif, en Nil, en Keba, en Feliu i l’Elm. Entre tots ens dediquem a cultivar tres hectàrees de producció ecològica i desde el web elBròquil.cat i el mercat de la plaça de Cuba de Mataró ens dediquem a acostar els nostres productes als pobles i ciutats del nostre entorn.
Entre totes les persones que hi han passat, portem ja 10 anys treballant al camp i guanyant-nos la vida amb l’agricultura, per a nosaltres una petita proesa dins els temps que corren al sector.