La Porta del Món, la cooperativa-restaurant de totes i per a totes

Imagen de cabecera
Ver videu
Financióse'l 09 / 05 / 2020
¡Cofinancióse!
Consiguióse
€ 14.086
Mínimu
€ 12.000
Óptimu
€ 20.000
194 Cofinanciadores

Aportando € 10

La Porta
 • El teu nom en una paret del local.
 • Xapa Cooperativa.

Les ciutadanes del Pla de l'Estany podran recollir la recompensa al mateix local de la cooperativa.
Es concretarà un lloc de recollida a les ciutats de Girona i Barcelona.
S'enviarà a través de Correus a la resta de punts dels Països Catalans i de l'Estat espanyol.

> 21 Cofinanciadores

Aportando € 30

El Món
 • El teu nom en una paret del local.
 • Xapa Cooperativa.
 • Bossa Món Banyoles.

Les ciutadanes del Pla de l'Estany podran recollir les recompenses al mateix local de la cooperativa.
Es concretarà un lloc de recollida a les ciutats de Girona i Barcelona.
S'enviarà a través de Correus a la resta de punts dels Països Catalans i de l'Estat espanyol.

> 44 Cofinanciadores

Aportando € 50

La Porta del Món
 • El teu nom en una paret del local.
 • Xapa Cooperativa.
 • Esmorzar o berenar per a dues persones.
> 49 Cofinanciadores

Aportando € 75

Obrim la Porta del Món
 • El teu nom en una paret del local.
 • Xapa Cooperativa.
 • Esmorzar o berenar per a quatre persones.
> 08 Cofinanciadores

Aportando € 100

La Porta del Món - Bab Alalam
 • El teu nom en una paret del local.
 • Xapa Cooperativa.
 • Dinar o sopar per a dues persones.
> 32 Cofinanciadores

Aportando € 300

Recompensa solidària
 • El teu nom en una paret del local.
 • Xapa Cooperativa.
 • Bossa Món Banyoles.
 • Dinar o sopar per a quatre persones.
 • Litografia d’una artista local.
> 04 Cofinanciadores

Aportando € 600

Aportació per a empreses
 • Dinar o sopar per a vuit persones amb obsequi pels assistents.
> 00 Cofinanciadores

Sobre esti proyeutu

Un bar-restaurant en forma de cooperativa social sense ànim de lucre gestat i portat per banyolines de diferents orígens

Necesidaes Infraestructura Mínimu Óptimu
Lloguer local
Aquest és un cost imprescindible que s'inclouria en la primera ronda de la campanya. L'objectiu és cobrir les despeses de lloguer del local durant el primer any per tal d'assegurar la viabilitat de la cooperativa.
€ 12.000
Necesidaes Material Mínimu Óptimu
Subministraments i lavabo per a persones amb mobilitat reduïda.
Aquest és un cost addicional que serviria per pagar les despeses de subministrament de llum, gas i aigua així com reformes necessàries per al local com ara un lavabo per a persones amb mobilitat reduïda.
€ 8.000
Total € 12.000 € 20.000
Imprescindible
Adicional

Información xeneral

El 2020, a Banyoles, tenim un pla. És engrescador i necessari. I sí, per fer-lo possible, us necessitem!


L’entitat Món Banyoles impulsa una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre en la qual dones de diferents orígens gestaran un bar-restaurant, que també pretén ser un espai d’encontre de ciutadania i associacions. Per què? Per fer caure murs i estereotips, però sobretot per construir un futur amb justícia social.

Us imagineu un projecte que treballant des de i per a la comunitat reverteixi en l’autonomia i l’alliberament personal? La Porta del Món pretén ser un d’ells i, potser, ho són tots els que es treballen des de la col·lectivitat.

Características básicas y objetivos

La cooperativa està formada per dones amb una especial vulnerabilitat social i/o laboral, sovint amb poc mitjans per transcendir l’àmbit familiar i inserir-se al món laboral. Aquestes dones fa anys que verbalitzen dues necessitats bàsiques: millorar el català i la seva formació per poder aconseguir una feina i una certa independència econòmica.

Per aquesta raó, Món Banyoles impulsa el projecte La Porta del Món. Dins un mateix local es crearà un bar-restaurant en forma de cooperativa gestat i portat per dones de diferents orígens. També s’hi realitzaran les activitats de caire comunitari de l’associació Món Banyoles i de totes les entitats que vulguin utilitzar l’espai. La gastronomia i diferents formes d’expressió cultural com a eines per apropar-nos les unes a les altres, trencar prejudicis i construir un futur en comú.

Les dones que tiraran endavant el projecte no només tenen altes capacitats culinàries sinó també, i sobretot, una vitalitat, fermesa i potència que s’erigeix amb un poder al qual no es pot ni s’ha de renunciar. Ho han demostrat en diferents dinars populars, festes o fires. Impressiona i emociona veure-les treballar, la seva manera de moure’s o la presentació final que donen als plats. Tota una expertesa alhora profunda i humil que sens dubte deriva d’una memòria silenciosa de generacions de dones, de mares i àvies, que s’han entregat en cos i ànima a les cures de les persones del seu voltant.

OBJECTIUS

 1. Obtenir un sou i unes condicions de treball dignes per a les sòcies de la cooperativa.
 2. Convertir La Porta del Món en un referent per a la ciutat a l’hora de visualitzar la riquesa inherent a la diversitat.
 3. Organitzar cursos i pràctiques de restauració i hostaleria per a altres dones amb dificultats d'inserció sociolaboral.
10-03-2019-mon-banyoles-98-.jpg 8-de-marc-2018.jpg 8-m-2019-2.jpg

Motivación y a quién va dirigido el proyecto

 • El projecte va destinat a les entitats i ciutadania del Pla de l'Estany, ja que pretén ser un espai obert per a la programació d'activitats de diferents entitats i particulars i, alhora, com a espai de reunions per a associacions que ho requereixin.
 • La Porta del Món vol convertir-se en un espai de referència de l'economia social i solidària del Pla de l'Estany. També té la voluntat d'establir sinergies i col·laboració amb altres iniciatives similars que ja estiguin engegades o que es pretenguin encetar a la demarcació de Girona, a Catalunya i a altres indrets.

20200123-presentacio-projecte.jpeg 8-m-2020.jpg

Esperiencia previa y equipu

Món Banyoles està format per banyolines de diferents orígens, la majoria de les quals, vinculades de fa temps al teixit associatiu de la comarca. L'associació compta amb professores de filosofia, treballadores de la llar, netejadores, periodistes, persones vinculades a la salut o al tercer sector. La cooperativa està formada per dones amb experiència professional als fogons i altres que compten amb experència i expertesa en l'àmbit domèstic. Totes elles són responsables, entre d'altres, d'un exitós dinar popular el passat 8 de març en el qual van servir cuscús a més de 150 persones.

La cooperativa està creixent assessorada per la cooperativa La Fàbrica. La seva experiència, tenacitat, coneixement i empenta ha estat, és i continuarà essent un regal per a la viabilitat del projecte. A través d’ells, s’està plantejant el pla de viabilitat i el pla financer. Entre els agents impulsors cal destacar-hi també la Fundació Cepaim. Cal destacar també l’assessorament de la xarxa d'Ateneus Cooperatius de les Terres Gironines.

La Fonda Comas i La Porta del Món

L’antiga i estimada Fonda Comas de Banyoles serà la que acollirà la cooperativa. Preciosos capricis del destí. En Pere Angelats, ens explica com el negoci va engegar ara fa setanta anys de la mà de dues dones de la seva família: la seva àvia Àngela Coromina i la seva mare, la Maria Pagès Coromina. Set dècades més tard les dones de la cooperativa La Porta del Món engegaran un projecte que és orgullós hereu d’un espai que augura arrelament i fortalesa.

10-03-2019-mon-banyoles-105-1-.jpg

Compromisu social

Objetivos de Desarrollo Sostenible

 • Igualdad de género

  Lograr la igualdad entre los géneros y empoderar a todas las mujeres y las niñas

 • Trabajo decente y crecimiento económico

  Promover el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo y el trabajo decente para todos

 • Producción y consumo responsables

  Garantizar modalidades de consumo y producción sostenibles